Ülkemizde akıllı şehir politikalarına ulusal katmanda bütüncül bir bakış getirerek birlikte çalışabilme yetisi kazanmak, belirlenen politikalarla uyumlu yatırımları önceliklendirerek yatırımların doğru proje ve faaliyetlerle uygulandığını güvence altına almak amacıyla ulusal ihtiyaçları ve öncelikleri bütüncül olarak göz önünde bulunduran, ekosistem paydaşlarının ortak aklı ile inşa edilen 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış olup 2019/29 sayılı 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi ile 24 Aralık 2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında tanımlanan eylemlerin, görev ve sorumlulukların gerçekleştirilmesine ulusal ölçekte katkı sağlanması ve başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere tüm paydaşların kapasitesinin artırılması amacıyla “Akıllı Şehirler Kapasite Geliştirme ve Rehberlik Projesi” Bakanlığımızca hayata geçirilmiştir.
Akustik ateşli silah algılama ve konum tespiti sistemleri, ses dalgalarının sensörler tarafından algılanarak güvenlik güçlerine eş zamanlı haber vermesini kapsamaktadır. Bu sistemde atıcının konumu, kaç el ateş ettiği eş zamanlı olarak analiz edilerek polis kuvvetleri merkezine bildirilmektedir.
Bu içerik ile geniş kapsamlı bir şekilde “Akıllı Güvenlik” hakkında bilgi edinmeniz hedeflenmiştir. İlgili eğitim dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Temel Motivasyon
Hiç kuşkusuz bir şehrin yaşanabilir olmasının en temel kriterlerinden birisi güvenliktir. Hem şehir sakinlerinin şehirden daha fazla istifade etmesi hem de şehrin ekonomisinin gelişmesi o şehrin güvenli olması ile doğrudan ilişkilidir. Elinizdeki bu çalışmada öncelikle güvenlik kavramı ile afet ve krizlere dayanma ve baş edebilme kapasitesi açıklanmakta, akabinde akıllı şehir teknolojileri ve güvenlik sorunları ele alınmaktadır. Çalışma içerisinde akıllı altyapılar, yapılar, mekanlar vb. tabi unsurların olduğu güvenlik sorunları da incelenmektedir. Bunların yanı sıra çevre güvenliği, gıda güvenliği gibi özel konular da yine bu çalışma içerisinde değerlendirilmiştir.
Dikkat: Eğitim materyallerinde yer alan tüm belge, resim ve videoların kullanımı ile ilgili fikri mülkiyet hakları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na aittir. Belgelerin kaynak gösterilmeden kullanılması veya başka amaçlarla kötüye kullanılması durumunda hukuki, cezai ve mali sorumluluk kişi/kuruluşlara aittir.