Ülkemizde akıllı şehir politikalarına ulusal katmanda bütüncül bir bakış getirerek birlikte çalışabilme yetisi kazanmak, belirlenen politikalarla uyumlu yatırımları önceliklendirerek yatırımların doğru proje ve faaliyetlerle uygulandığını güvence altına almak amacıyla ulusal ihtiyaçları ve öncelikleri bütüncül olarak göz önünde bulunduran, ekosistem paydaşlarının ortak aklı ile inşa edilen 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış olup 2019/29 sayılı 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi ile 24 Aralık 2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında tanımlanan eylemlerin, görev ve sorumlulukların gerçekleştirilmesine ulusal ölçekte katkı sağlanması ve başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere tüm paydaşların kapasitesinin artırılması amacıyla “Akıllı Şehirler Kapasite Geliştirme ve Rehberlik Projesi” Bakanlığımızca hayata geçirilmiştir.
Yaşayan Laboratuvarlar, Kuluçka Merkezleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoparklar, Akıllı Bölgeler gibi Akıllı Şehir Yenilik Altyapıları birlikte kullanıldıklarında birbirlerini destekleyen, dairesel bir Akıllı Ekonomi sistemi ve Akıllı Şehir oluşturabilir.
Bu içerik ile geniş kapsamlı bir şekilde “Akıllı Ekonomi” hakkında bilgi edinmeniz hedeflenmiştir. İlgili eğitim dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Temel Motivasyon
Akıllı şehirlerde sürdürülebilir ekonomik büyüme, yaşam kalitesi, kaynak kullanımında etkinlik, şehrin ekosisteminin verimliliği, yenilikçilik ve rekabet gücü gibi kavramlar öne çıkmaktadır. Dolayısıyla akıllı şehirler, sürdürülebilir bir şekilde ekonomilerini büyüten, rekabet gücünü ve yaşam kalitesini artıran yenilikçi şehirlerdir. Elinizdeki bu eser akıllı şehirlerde büyüme yaklaşımları, gelir ve finansman modelleri gibi başlıkları dünya örnekleri ile birlikte incelemektedir.
Dikkat: Eğitim materyallerinde yer alan tüm belge, resim ve videoların kullanımı ile ilgili fikri mülkiyet hakları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na aittir. Belgelerin kaynak gösterilmeden kullanılması veya başka amaçlarla kötüye kullanılması durumunda hukuki, cezai ve mali sorumluluk kişi/kuruluşlara aittir.