Ülkemizde akıllı şehir politikalarına ulusal katmanda bütüncül bir bakış getirerek birlikte çalışabilme yetisi kazanmak, belirlenen politikalarla uyumlu yatırımları önceliklendirerek yatırımların doğru proje ve faaliyetlerle uygulandığını güvence altına almak amacıyla ulusal ihtiyaçları ve öncelikleri bütüncül olarak göz önünde bulunduran, ekosistem paydaşlarının ortak aklı ile inşa edilen 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış olup 2019/29 sayılı 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi ile 24 Aralık 2019 tarihli ve 30988 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında tanımlanan eylemlerin, görev ve sorumlulukların gerçekleştirilmesine ulusal ölçekte katkı sağlanması ve başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere tüm paydaşların kapasitesinin artırılması amacıyla “Akıllı Şehirler Kapasite Geliştirme ve Rehberlik Projesi” Bakanlığımızca hayata geçirilmiştir.
Akıllı şehir projelerinde teknolojinin ihtiyaç ölçüsünde kullanılması gerekir. Akıllı şehirler yalnızca teknolojik şehir değildir ancak en son teknolojiyi doğru bir şekilde bir plan çerçevesinde kullanan şehirdir.
Bu içerik ile geniş kapsamlı bir şekilde “Yöneticiler İçin Akıllı Şehirler” hakkında bilgi edinmeniz hedeflenmiştir. İlgili eğitim dokümanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Temel Motivasyon
Akıllı şehir her şeyden önce bir paradigma değişimi ve bir yolculuktur. Bu dönüşüme liderlik edecek olan akıllı şehir yöneticisi, tüm paydaşları ile birlikte bütüncül bir yaklaşımla bu yolculuğun yol haritasını çıkarmalıdır. Bu çerçevede sürdürülebilirliği, verimliliği ve inovasyonu odağına alan akıllı şehir projelerinin geliştirilmesi ve uygulanması önem arz etmektedir. Elinizdeki bu eser akıllı şehir yöneticileri için bir el kitabı niteliği taşımaktadır.
Dikkat: Eğitim materyallerinde yer alan tüm belge, resim ve videoların kullanımı ile ilgili fikri mülkiyet hakları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na aittir. Belgelerin kaynak gösterilmeden kullanılması veya başka amaçlarla kötüye kullanılması durumunda hukuki, cezai ve mali sorumluluk kişi/kuruluşlara aittir.