Genel Bilgi
Proje Adı
Trabzon Ulaşım Ana Planı
Proje Sahibi
Trabzon Büyükşehir Belediyesi
İl
Trabzon
Projenin Durumu
Proje Tamamlanmıştır

Projede Kullanılan Akıllı Şehir Bileşenleri
Projenin Amacı ve Açıklaması
Trabzon Ulaşım Ana Planı'nın temel amacı; kent içi ulaşımda yaşanan sorunların ve darboğazların, Nazım İmar Planı'nda ortaya çıkan strateji ve gelişme önerileri çerçevesinde yeniden çözümlenmesi, ulaşım ve trafik altyapısı ve işletmeciliğinin yeniden düzenlenmesi, toplu ulaşım sistemlerine öncelik verilmesi, kentte günümüzde yaşanan ve gelecekte beklenen ulaşım sorunlarının çözümü için kısa, orta ve uzun dönemlerde uygulanacak çözüm önerilerinin getirilmesidir.
Projenin Vizyonu
Trabzon'un bugününde ve iklim değişikliği, yeşil ekonomi, sosyo-kültürel ve teknolojik gelişmelerle şekillenecek geleceğinde, kentte yaşayanların, iş çevrelerinin ve kent ziyaretçilerinin ulaşım ihtiyaçlarını kesintisiz ve verimli bir şekilde sağlayan, kentsel yaşam kalitesini ve kent ekonomisinin özelliklerini sürdürülebilir şekilde iyileştiren, güvenli, güvenilir, çevreye duyarlı ve bölgenin her yerinden erişilebilir, akıllı bir ulaşım sistemi yaratmak.
Projenin Ölçeği
Çalışma alanı, “Trabzon Ulaşım Ana Planı Danışmanlık Hizmeti Alım İşi” Teknik Şartnamesinde belirtildiği gibi Trabzon Büyükşehir Belediyesi görev ve sorumluluk alanını kapsayacak şekilde oluşturulmuştur.
Projede Uygulanan Teknolojiler
Entegre Toplu Taşıma, Ekolojik Hareketlilik, Ulaşım Terminalleri, Yaya Alanları, Transit Sistemler, Bisiklet Alanları, Yollar ve Park Alanları, Ulaşım Kontrol Merkezi, Akıllı Araçlar
Projenin Hedef Kitlesi
Projenin hedef kitlesini Trabzon Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde bulunan insanlar (öğrenci, çalışan, emekli, yolcu, şoför vb.) oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında yapılan hane halkı anketleri, yol kenarı görüşme anketleri, yolcu ve yaya anketleri ile hedef kitleye ait veriler elde edilmiştir.
Projenin Paydaşları
Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Trabzon Valiliği, İlçe Belediyeleri ve Kaymakamlıkları, meslek odaları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları (Kent Konseyi, dernekler vb.), özel sektör (taşımacılık şirketleri, sanayi, turizm, kooperatifler, esnaf odaları) şeklindedir.
Projenin Sonuç ve Çıktı Ürünleri
Trabzon Ulaşım Ana Planı çalışma sürecinde, sahadan elde edilen veriler ile ulaşım modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan model kapsamında kentte var olan toplu taşıma sorunlarına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Buna göre toplu taşıma-ara toplu taşıma düzenlemeleri, yaya-bisiklet ulaşım düzenlemeleri, otopark düzenlemeleri, yük taşımacılığında düzenlemeler, şehirlerarası ve çevre yerleşimlerde toplu taşıma düzenlemeleri, ulaşım terminallerinde düzenlemeler önerilmiştir. Toplu taşıma düzenlemeleri kapsamında kentte raylı sistem hattı alternatifleri üzerinde çalışılmış en verimli alternatif benimsenmiştir.
Akıllı Şehir Proje Envanter Haritası
Akıllı Şehir Proje Envanter Haritasını görüntüleyin.
Harita için Tıklayınız!
Akıllı Şehir Proje Envanter Kütüphanesi
Akıllı Şehir Proje Envanter Kütüphanesini görüntüleyiniz.
Kütüphane için Tıklayınız!
Akıllı Şehir Proje Envanteri.
Tüm İl'lere ait Akıllı Şehir Projeleri Envanterini görüntüleyiniz.
Doküman için Tıklayınız!