Genel Bilgi
Proje Adı Elektronik Ücret Toplama Sistemi (Eüts)
Proje Sahibi Sakarya Büyükşehir Belediyesi
İl Sakarya
Projenin Durumu Proje Devam Etmektedir
Projede Kullanılan Akıllı Şehir Bileşenleri
Projenin Amacı ve Açıklaması Proje ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde işletilmekte olan Belediye Otobüsleri ve Özel Halk Otobüsleri için proje süresince elektronik ücret toplama ve araç takip sisteminin kurulması, teknik servis ve bakım hizmeti alınması ile hizmet bedellerinin elektronik olarak tahsil edilmesi amaçlanmaktadır.
Sistemden alınan raporlar doğrultusunda hizmet planlamasının daha etkin ve sağlıklı yapılarak, kaynakların, verimli ve yerinde kullanılmasını sağlamak, sistemin bilgilendirme imkânları sayesinde, yolcuların taleplerini en az zaman kaybı ve en yüksek faydayla karşılamaları amaçlanmaktadır.
Projenin Vizyonu Sakarya halkına ve şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere yüksek kaliteli ve özendirici toplu taşıma hizmetini en iyi şartlarda sunabilmek, toplu taşıma verilerini sağlıklı şekilde toplayabilmek ve modern gelişmeye açık ölçülebilir, sürdürülebilir ve şeffaf bir ücret toplama sistemini kurmak, işletmek ve geliştirmektir. Projenin Ölçeği Proje ile 4.817 km² yüzölçümüne sahip Sakarya ilindeki mevcut 16 ilçede yaşayan 2021 yılı itibariyle nüfusu 1.060.876'ya ulaşan şehir sakini kapsanmaktadır. Projede Uygulanan Teknolojiler Elektronik Ücret Toplama Sistemi (EÜTS) kontaksız ödeme sistemleri (en az Mifare Plus) ile çalışabilecek altyapıya sahip olacaktır. EUTS uygulama mimarisi; 'Kamu Bilgi Sistemlerinde Birlikte Çalışabilirlik Esasları' çerçevesinde web servislerini destekleyecektir. (SOAP, RestApi gibi). Sistem kullanıcı ve rol tabanlı yetkilendirme yapısında olacaktır. Sistemde kimlik doğrulama (Authentication) yapılmadan herhangi bir işlemin yapılmasına izin verilmemekte, kullanıcıların tüm işlemleri kullanıcı bazında loglanmaktadır.
Veritabanı Yönetim Sistemi (VTYS); endüstri standardı olan ilişkisel mimariye dayalı, oluşacak veri tabanı büyüklüğünde herhangi bir kısıtlamaya sahip olmayan, internet/intranet ortamlarına tam olarak uyumlu, bulut bilişim teknolojilerini destekleyen, donanım ve işletim sistemini %100 destekleyecek, yüksek OLAP ve sorgulama performansına sahip, yoğun OLTP (On-line Transaction Processing) işlemi destekleyebilecek yapıdadır.
Teknik servis ve bakım hizmeti kapsamında kurulacak olan sistemin temel unsuru temassız akıllı kartlar olacaktır. En az Mifare Plus standardında olacaktır.
Projenin Hedef Kitlesi Sakarya ilinde yaşayan toplu ulaşım kullanan ya da kullanma ihtimali olan tüm vatandaşlar projenin hedef kitlesini oluşturmuştur. 2021 yılı verilerine göre Sakarya ili nüfusu 1.060.876, nüfus artış hızı ‰ 17,48'tir. Nüfus yoğunluğu 220,24 kişi/km², aldığı net göç 9.331 kişidir. Ortalama hane halkı büyüklüğü 3,28 kişi, ortanca yaş 34,36'dır. Motorlu kara taşıtları sayısı 312.552; toplam otomobil sayısı 160.200; bin kişi başına otomobil sayısı 151'dir. Projenin Paydaşları Özel Halk Otobüsü sahipleri ve Sakarya Belediyesi şirketi BELPAŞ Projenin Sonuç ve Çıktı Ürünleri 2021 yılı verilerine göre il genelinde Kart 54 ile gerçekleşen toplam biniş sayısı 8.123.583 adettir. Akıllı Ulaşım Kartı Kart54'lerin satış oranı pandemi koşullarına rağmen 2021 yılında 59.664 adete ulaşmıştır. Ayrıca 2021 yılında Kart54'ler ile 45.383 adet Vizeleme İşlemi, 60.825 adet İnternetten Dolum İşlemi gerçekleşmiştir. 6.172 adet Manyetik Bilet 54 satış işlemi yapılmıştır.
EÜTS dâhilinde şehir merkezindeki 4 noktaya Yeni Tip Dolum Otomatı kurulumu gerçekleşmiş ve Yeni Tip Dolum Otomatı (Kiosk) sayısı toplam 14'e çıkarılmıştır. Ayrıca bu otomatlarda Tam Kart54 ve Manyetik Bilet54 satışlarına başlanmıştır. Toplu taşımadaki Kart54'lü biniş sayılarının arttırılması için reklam, duyuru, afiş, haber ve kısa filmler çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca bayi sayısında artış ve bayi ağının şehrin geneline yayılması için çalışmalar yapılmıştır. İl genelinde yolcuların Kart54 dolumu yapabilecekleri aktif çalışan 100 adet Kart54 dolum bayisi bulunmaktadır.
100 adet Belediye Otobüsü ve 598 Özel Halk Otobüsünde validatör cihazları yenilenmiş, denetimleri ve kullanımı kolaylaştırmak amacıyla şoförler için kontrol ekranları kurulmuştur. Tek merkezden kontrolü sağlamak üzere EÜTS kapsamında faaliyet gösteren tüm araçların GPS cihazları yenilenmiştir.
NFC teknolojisine sahip cep telefonları ile toplu taşıma biniş hizmeti verilmesi için belediye ve özel halk otobüslerinde test çalışmaları tamamlanmış olup 2022 yılı içerisinde devreye alınması planlanmıştır.
Kart54 Kişiselleştirme İşlemleri Ofis Hareket Amirliği ve Donatım Hareket Amirliği Operasyon Merkezleri'nde gerçekleştirilmektedir. Ofis Hareket Amirliği Kart 54 Operasyon Merkezi haftanın yedi günü kişiselleştirme ve dolum hizmetine devam etmektedir.
Elektronik Ücret Toplama Sistemi'nden elde edilen veriler ışığında günlük hak edişler, yolcu sayıları, araç başına yolculuk, kilometre başına yolculuk, sefer başına yolculuk, yapılan kilometre, (toplam km ve araç başına km) sunulan kapasite, doluluk oranı raporları oluşturularak günlük, haftalık, aylık ve yıllık düzenli analiz yapılmaktadır. Ayrıca yakıt giderleri, bakım giderleri, personel giderleri ve toplu taşımada kart kullanımından elde edilen gelirler karşılaştırılarak gelir-gider aylık ve yıllık tabloları oluşturulmaktadır. Yenilenen sistem ile ayrıca bilet türlerine göre yolcuklar, hat bazlı yolcuklar, araç başına günlük yapılan kilometre bilgileri, araçların güzergâh ve hız ihlalleri raporlanabilmektedir. Günlük bayilerden Kart54'lere yapılan dolum miktarları, Kart54 satış işlemleri, vizeleme ve kişiselleştirilmiş Kart54 satış bilgileri raporlanabilmektedir. Kredi kartı online yükleme ile yapılan dolum miktarları da ayrıca raporlanmaktadır.

Proje hakkında değerlendirme yapmak ister misiniz?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 oy, ortalama: 5,00)
Loading...