Genel Bilgi
Proje Adı Kocaeli Atıksu Transfer İzleme Sistemi (Katis)
Proje Sahibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
İl Kocaeli
Projenin Durumu Proje Tamamlanmıştır
Projede Kullanılan Akıllı Şehir Bileşenleri
Projenin Amacı ve Açıklaması Sıvı atıkların taşınması, alıcı ortama ve kanalizasyon sistemlerine kaçak dökümlerin engellenmesi, kantar olmaksızın alınan ve boşaltılan sıvı atıkların dolum ve boşaltım noktaları ile birlikte litre ya da m3 cinsinden miktarının belirlenmesi, bertaraf ya da arıtma işlemine tabi tutulacak atığın tank içinde farklı sıvı atıklarla harmanlanmasının engellenmesi, olumsuz durumların anlık olarak ilgili denetim birimlerine aktarılması ve sıvı atık transferlerinin online olarak denetim altına alınması sağlanmaktadır. Evsel ya da endüstriyel atık su taşıyan araçların kontrol altına alınması ile birlikte, kanalizasyon hatlarına, akarsulara ve çevreye atık sular atılmayacak ve insan ile çevre sağlığı korunarak bütüncül ve önleyici bir çevre yönetimi uygulanacaktır. Projenin Vizyonu Sistem belediyelerin ya da su ve kanalizasyon idarelerinin alt yapı hizmeti götüremediği noktalardaki, evsel ve endüstriyel nitelikli, vidanjörler vasıtasıyla çekilen atık suların miktarlarını belirlemektedir. Atık suyun kabulünü yapacak olan arıtma tesisi, atık suyun alındığı konumu ve alınan atık su miktarlarını mobil uygulamalar, masaüstü yazılım ve web ara yüzünden herhangi biri ile sorgulayıp görüntüleyebilmektedir. Bu sorgulama esnasında evsel nitelikli atık suyun içerisine farklı bir işletmeden evsel ya da endüstriyel nitelikli atık suyun karıştırılıp karıştırılmadığını sorgulayabilmektedir. Karıştırıldı ise hangi miktarda ve hangi konumlarda karıştırıldığı belirlenebilmektedir. Evsel nitelikli bir atık suya endüstriyel nitelik kazandırabilecek bir karıştırılma işleminin, biyolojik bir arıtma tesisine verebileceği zararların önüne geçilerek çevresel olumsuz etkiler engellenmiş olacaktır. Projenin Ölçeği Tüm Kocaeli Geneli Projede Uygulanan Teknolojiler Sensör Ağları, M2M, IOT, GPS/GSM Modüller, Veri Depolama Projenin Hedef Kitlesi Atık Üreticileri, Atık Taşıyıcıları, Arıtma ve Bertaraf Tesisleri, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Yerel Yönetimler ve Mahalli İdarelerin Çevre ve Havza Koruma Birimleri. Projenin Paydaşları Atıksu üreten endüstriyel kuruluşlar, Atıksu taşıyan firmalar, Kocaeli Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Kocaeli İli Kolluk Kuvvetleri Projenin Sonuç ve Çıktı Ürünleri KATİS kullanılmaya başlandıktan sonra alıcı ortamlara ve kanalizasyon sistemlerine vidanjörler tarafından yapılan kaçak dökümlerin büyük ölçüde önüne geçilmiştir. Atıksu arıtma tesislerine vidanjör vasıtasıyla getirilen atıksuların, tek atıksu taşıma pusulası ile farklı işletmelerden harmanlanması önlenmiştir. Kurumumuz tarafından işletmesi özelleştirilen şantiyelerde görev yapan ve taşıdığı atıksu miktarına göre ücretleri ödenen araçların, kantar yapamadığı noktalarda beyana esas ödemelerin önüne geçilerek ciddi anlamda kar sağlanmış olup, araçların daha verimli çalışması sağlanmıştır.
Evsel ve endüstriyel atıksu kabulü yapan bazı özel arıtma/bertaraf tesislerinin kapasitelerinden fazla kabul yapmalarının önüne geçilmiştir.
Atık üreticisi ve atık kabulü yapan tesislerin kendi aralarında evrak düzenleyerek, oluşan atık suyun arıtma/bertaraf işlemine tabi tutulmadan, arıtılmış ya da bertaraf edilmiş gibi gösterilmesinin önüne geçilmiştir. Beyan edilen evraklar KATİS üzerinden kontrol edilerek ilgili tarihte belirtilen miktarda adı geçen arıtma/bertaraf tesisine götürülüp götürülmediği anlaşılabilmektedir.
KATİS ile kontrol altına alınan vidanjörler vasıtasıyla, kanalizasyon hatlarına, akarsulara ve çevreye atık sular atılamayacak ve insan ile çevre sağlığı korunarak bütüncül ve önleyici bir çevre yönetimi uygulanmış olacaktır.

Proje hakkında değerlendirme yapmak ister misiniz?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Henüz oylama yapılmadı)
Loading...