Genel Bilgi
Proje Adı Yaya Sayacı
Proje Sahibi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
İl Gaziantep
Projenin Durumu Proje Başlamamıştır
Projede Kullanılan Akıllı Şehir Bileşenleri
Projenin Amacı ve Açıklaması Gaziantep şehrinde artan nüfus, yapılaşma ve paralelinde motorlu taşıt kullanımının fazlalaşmasıyla birlikte gelişen birçok problemler de ortaya çıkmaktadır. Başta hava ve gürültü kirliliği olmak üzere, trafiğin oluşturduğu sıkıntılar hem insan sağlığını hem de şehir yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu kent sorunlarını azaltmak, yeni oluşabilecek sorunları engelleyebilmek için sağlıklı, güvenli, ekonomik, doğa dostu ve erişilebilirlik açısından daha yaşanabilir bir yeşil Gaziantep için mikro haraketliliği, yaya ulaşımını ve yayalaştırılmış alanları ön plana çıkarmak verimli bir alternatif çözüm yoludur.
Şehrin belirli bölgelerine yerleştirilecek olan yaya sayaçlarından elde edilecek veriler ile ihtiyaçlar belirlenerek kaldırım genişliklerine, yayalaştırılacak bölgelere, Yaya Bas-Geç butonlarında uygulanması gereken optimum yeşil sürelerine vb. parametrelere karar verilecektir. Böylece yayaların güvenli ve hızlı bir şekilde yolculuk yapmasını sağlanacaktır.
Projenin Vizyonu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Bankası Sürdürülebilir Kent İçi Hareketlilik Planları (SUMP) hazırlıkları başlatılmıştır. Gaziantep Ulaşım Ana Planı göz önünde bulundurularak yaya ulaşım stratejisi ve hedefleri oluşturulmuştur.
Pandemi süreci ile bireysel otomobil kullanımının arttığı, toplu taşımaya olan güvenin azaldığı bugünlerde, normalin üzerinde emisyon değerleri görülmektedir. Bunun önüne geçmek ve uzun vadede emisyon değerlerini alt limitlere yaklaştırır iken sağlıklı ve güvenli bir toplum için yaya hareketliliğinin artması Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin vizyonudur.
Projenin Ölçeği Kent Merkezi (Gastronomik ve Turistik Alanları)
• Seferpaşa Mahallesi: 683 kişi
• Karagöz Mahallesi: 712 kişi
• Şekeroğlu Mahallesi: 400 kişi
• Tışlaki Mahallesi: 800 kişi
• Karatarla Mahallesi: 134 kişi
• Bostancı Mahallesi: 846 kişi
Gaziantep Üniversitesi ve Çevresi;
• Güneykent Mahallesi: 41.367 kişi
• Yeditepe Mahallesi: 41.372 kişi
Projede Uygulanan Teknolojiler Yaya hareketliliğinin yoğun olduğu bölgeler, Termal sayaçlar (2.Nesil)-Video ve Wifi (3.Nesil) destekli sayaçlar. Projenin Hedef Kitlesi Gaziantep İli sınırları içinde yolculuklarında yaya ulaşımını kullanan bireyler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Projenin Paydaşları Gaziantep Halkı, Perakende Mağazaları ve Toplu Taşıma araçları. Projenin Sonuç ve Çıktı Ürünleri -

Proje hakkında değerlendirme yapmak ister misiniz?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (4 oy, ortalama: 5,00)
Loading...