Genel Bilgi
Proje Adı Gaziantep Ekolojik Köy Projesi
Proje Sahibi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
İl Gaziantep
Projenin Durumu Proje Tamamlanmıştır
Projenin Amacı ve Açıklaması Gaziantep'te doğanın döngülerine saygılı, enerji kaynaklarının etkin bir biçimde kullanıldığı, kentimizin daha çevreci ve doğaya duyarlı bir kent haline dönüşmesi için ekolojik ortama uygun bir model geliştirilmesi için Gaziantep Sazgın Köyünde ekolojik köy projesi hayata geçecektir. Proje içerisinde Ekolojik tasarım, yeşil üretim, ekolojik mimari, alternatif enerji, enerji verimliği, yeşil ulaşım, sıfır atık, su tasarrufu uygulamaları ve benzeri birçok ekolojik yöntemden yararlanılarak köyün ekolojik köy yaşamına uygun hale getirilecektir.
Projeye ait fizibiliteler İpekyolu Kalkınma ajansı desteği ile yapılmıştır. Hazırlanan fizibilite raporunda 3 farklı senaryo belirlenmiş olup 42 eylem kartı hazırlanmıştır.
Planlanan proje ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin sürdürülebilir kalkınma amacıyla ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan çevre dostu kent olma yolunda yapılacak olan yatırımlardan en etkilisi olan Ekolojik Köy projesi yatırımına ışık tutarak doğru tasarlanmış bir köyün ülkemize ve kentimize kazandırılması adına somut bilgiler ortaya çıkacaktır. Hazırlanacak olan fizibilite ile Ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir nitelikteki faaliyetler belirlenecektir. Ekolojik düzeyde; toprak düzenlemesi, inşaat, yenilenebilir enerji yönetimi, tarım, su yönetimi, atık yönetimi konularında yöntemler geliştirilecek çevre kirliliğine ve sera gazı emisyonlarına neden olan problemlere çözümler getirilecektir. Böylece insanların daha sağlıklı, çevreci, huzurlu yasam ortamları tasarlanacaktır. Ekonomik düzeyde; üretim çeşitliliği ve özellikle yerel ekonomiyle bütünleşmeye dönük yapılanma tasarlanarak mevcut köy yapısından farklı çözümler belirlenecektir. Oluşturulacak olan köyün turizm açısından cazibe merkezi haline dönüştürülerek örnek bir merkez haline getirilecektir. Sosyal düzeyde; köy sakinlerinin çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik ekoloji, enerji tasarrufu ve çevre konularında toplantı ve eğitim içerikleri oluşturularak toplumsal bilinçlenme sağlanacaktır. Bu fizibilite çalışması ile doğa ile uyumlu, çevre dostu, kendi enerjisini üreten, dünyayı kirletmeyen bir yasam arayışı içinde bulunan herkese bir örnek temsil edecektir. Bütün bu sorunlara çözüm arayan kamu kurumlarına ve firmalara ışık tutacak nitelikte olacaktır.
Projenin Vizyonu Projede, ülkenin temel kalkınma dinamiklerini, büyüme patikalarını ve ekonomik modellerini bütünleşik bir anlayışla ortaya koyan kalkınma planları doğal olarak sürdürülebilir yerleşimle ilgili başvurulacak başlıca referans kaynaklarıdır. Benzer şekilde, sürdürülebilirlik odağıyla hazırlanan çeşitli politika dokümanları ve kamu eliyle yürütülmüş ilgili projelerin çıktıları da dikkate alınması gereken önemli başvuru metinleridir. Son olarak, başlığında sürdürülebilir (ya da ekolojik) ifadesi bulunmayan, buna karşılık içeriği itibariyle sürdürülebilir pratiklere ışık tutacak çok sayıda alanla (enerji verimliliği, yenilebilir enerji, atık yönetimi, vb.) ilgili mevzuat ve strateji belgeleri de analize altlık oluşturmaktadır. Projenin Ölçeği - Projede Uygulanan Teknolojiler SAZGIN KÖYÜ için fizibilite raporunda bulunan projeler
(Tarım Daire Başkanlığı):
• Tarımsal eğitim merkezi
• Sera kurulumu
• Oğuzeli Ezogelin Kadın Kooperatifi
• Meyve sebze kurutma tesisi
• Zeytinyağı işleme tesisi
• Meyve işleme tesisi (pekmez üretimi)
• Turistik konaklama merkezi
Ekolojik Köy Kapsamında yapılması gereken projeler:
• Ekolojik Pazar kurulması
• Atık toplama noktası kurulması
• Mahalledeki evlere yalıtım yapılması
• Sokak aydınlatması revizyonu
• Sıcak su eldesi için termal güneş paneli uygulaması
• Fotovoltaik uygulama
• Süt ve süt ürünleri işleme tesisi kurulumu
• Tavukçuluk yatırımı
• Mahalledeki tüm ısıtmanın merkezi sisteme geçişi
• Bisiklet istasyonu kurulumu
• Kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlendirilmesi için destek faaliyetleri
• Sürdürülebilir Kalkınma odaklı eğitim uygulama programları
• Üniversite-GBB kadınlar ve gençler için mesleki eğitimler
• Geleneksel el sanatları demo atölye kurulması (Antep işi, sedefçilik, bakırcılık, kutnuculuk vb.)
Projenin Hedef Kitlesi Projenin hedef grubu fizibilite sahibi olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Kalkınma Ajansıdır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi fizibiliteyi inceleyerek uygun tasarımlar ile ekolojik köy çalışmasını hayata geçirecektir. Hedef kitle köy halkı ve Gaziantep halkı olacaktır. Dolaylı olarak ayrıca ülke geneli için 'sürdürülebilir gelişme' bakış açısı ile bir örnek teşkil edeceğinden oluşturulacak diğer kentler, belediyeler ve özel sektör nihai faydalanıcılardır. Projenin Paydaşları Gaziantep Valiliği, T.C. İpekyolu Kalkınma Ajansı ve ilgili diğer yerel yönetim kuruluşları (Merkezi devlet teşkilatının il temsilcilikleri) gibi diğer kurumlar Projenin Sonuç ve Çıktı Ürünleri Hazırlanmış olan fizibilite sonuçları ekip tarafından değerlendirilerek yatırımı gerçekleştirilecektir. Ayrıca raporda çıkacak sonuçlar tüm kentimize örnek bir rol model olarak bundan sonraki süreçlerde tüm kamu kurumlarına ve çevresel sorunlarla ilgilenen firmalara destek olmuş olacaktır. Fizibilite raporunun uygulanması ve hayata geçirilmesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğünde spesifik projeler üzerinde çalışan ekip ile sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

Proje hakkında değerlendirme yapmak ister misiniz?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (15 oy, ortalama: 4,33)
Loading...