Genel Bilgi
Proje Adı Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu
Proje Sahibi Antalya Büyükşehir Belediyesi
İl Antalya
Projenin Durumu Proje Tamamlanmıştır
Projede Kullanılan Akıllı Şehir Bileşenleri
Projenin Amacı ve Açıklaması Dünyada kitlesel anlamda, yapılan en yaygın spor dalı doğa yürüyüşüdür. Ancak doğa yürüyüşüne çok uygun olmasına rağmen bu spor Antalya'da yeterince yaygın değildir. Vatandaşların tek başına ya da ailece doğa yürüyüşü yapma kültürü henüz gelişme aşamasındadır. Genellikle kulüpler ve gruplar aracılığıyla yapılan doğa yürüyüşüne çok az insan iştirak etmektedir.
Pandemiyle birlikte doğada gününü geçiren insan sayısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmış ve bu farkındalıkla insanların normal hayatında doğada çeşitli etkinliklerde bulunması bir yaşam şekli ve tercih sebebi haline gelmeye başlamıştır.
Bu anlamda, proje özellikle pandemi gibi kısıtlayıcı dönemlerde insanların beden ve ruh sağlığı açısından terapi niteliği taşıyacağı görüşüyle de uygulamaya geçirilmiştir. Özellikle Antalya halkı başta olmak üzere yerli ve yabancı tüm ziyaretçilere ister yalnız, ister aileleri veya arkadaşları ile beraber, başlarında uzman rehber olmaksızın Günübirlik Doğa Gezisi (Hiking: günübirlik doğa yürüyüşü) yapma ve bisiklete binerek doğada bir gün geçirme imkanı sunmak hedeflenmiştir.
Rotalardaki etapların şehir merkezine yakın olması, insanların özel araçlarıyla veya belli yerlere kadar giden toplu taşıma araçlarını kullanarak kısa sürede ve rahatça ulaşılmasını mümkün kılmaktadır.
Yeşilçam yolu, Sarısu – Gökdere – Gedeller – Hacısekiler – Akdamlar - Gökçam ve Doyran'ı içine alan birkaç etaptan oluşan yaklaşık 38 km uzunluğunda doğa yürüyüş ve bisiklet rotasıdır.
Yeşilçam efsanesi Cüneyt Arkın'ın 1969 yapımı Büyük Yemin ve Ala Geyik adlı filmlerinin; Usta aktör Rüştü Asyalı'nın 1971 yapımı Keloğlan Filminin ve yine Fatma Girik'in 1974 yapımı Kara Peçe Filminin bu bölgede çekilmiş olması, bu yola Yeşilçam yolu ismi verilmesinde ilham kaynağı olmuştur.
Projenin Vizyonu Şehir sakinlerine, ailece veya tek başına rehbersiz güvenle gidebileceği bir doğa yürüyüş ve bisiklet yolu kazandırarak, kent insanının ruhsal ve fiziksel sağlığına katkı sağlamak.
Proje ile diğer kentlere örnek olmak.
Yeşilçam filmlerinin çekildiği bu bölgeye kültürel bir kimlik kazandırmak.
Her yıl, Altın Portakal film festivallerinde , ‘'YEŞİLÇAM DOĞA YÜRÜYÜŞÜ KORTEJİ'' yaparak bölgeni tanınırlığını arttırmak.
Bölgedeki yerel satıcılar, tesisler vs. aracılığı ile bölgenin ekonomik refah seviyesini yükseltmek.
Projenin Ölçeği Yeşilçam doğa yürüyüş ve bisiklet yolu; 2 etaplık bisiklet ve 4 etaplık yürüyüş yolundan oluşmaktadır.
Toplamda 38 km'lik rotada; yürüyüş etaplarına 4 farklı Tak noktasından giriş yapılabilmektedir. Bu Tak noktaları, aynı zamanda Etapların başlangıç ve bitiş nokraları olup; Gökdere Cami önünde, Akdamlar Pazarı kavşağı yakınında, Doyran Pazarı yakınında ve Akdamlar pazarı kavşağına yakın köprü öncesinde bulunmaktadır. 38 km'lik rotanın Gökdere Cami önünden başlayan bir kısmı bisiklet etaplarının tamamını oluşturmaktadır.
Projede Uygulanan Teknolojiler Tak noktalarındaki büyük haritalara ve yol boyunca konulmuş olan yönlendirme levhalarına kare kod eklenmiştir. Bu sayede proje etaplarına ait haritaya, etapların yükselti, zorluk, mesafe ve rota üzerinde su kaynağı vs. imkanların olup olmadığına dair tüm detayları da içeren ayrıntılı proje bilgisine rahatça ulaşılabilmesi mümkün kılınmıştır.
Ayrıca Google Earth programı üzerine işlenen Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu etapları sayesinde de farkındalık yaratılarak merak eden kişilerin alanı ziyaret etmesine olanak tanınmıştır.
Projenin Hedef Kitlesi Antalya yerel halkı, yerli ve yabancı turistler, öğrenciler, fotoğrafçılar ve doğa ile ilgili dernek ve kulüpler. Projenin Paydaşları Projeden Direk Etkilenecek ve Yararlanacak Kitle:
• Antalya yerel halkı- Yerli ve yabancı turistler
• Öğrenciler
• Fotoğrafçılar
• Doğa ile ilgili dernek ve kulüpler
Projeden Nihai Yaralanıcılar İse:
• Antalya ve ulusal kamuoyu
• Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri
• Yerel satıcılar
• Parkurlar üzerindeki Tesisler
• Outdoor ekipmanları satan firmalar
Projenin Sonuç ve Çıktı Ürünleri • Proje ile öncellikle Antalya yerel halkına, sonrasında yerli ve yabancı turistlere şehir merkezi ve sahile alternatif olarak doğada bir gün geçirebilme imkanı sunulmuştur.
• Rotanın şehir merkezine yakın olması, insanların gerek kendi özel araçları ile gerekse bölgeye giden toplu taşıma araçları ile alana ulaşmasında kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca, rota boyunca yakında yerleşim alanlarının olması, insanların gezilerinde kendilerini daha güvende hissetmesini sağlamaktadır.
• Doğada yapılan yürüyüşlerin rehber eşliğinde ve belli bir maddi bedel ödenerek yapıldığını düşünürsek, bu proje sayesinde başlarında rehber olmaksızın ve maddi bir bedel ödemeksizin sağı solu orman olan, yoğun olmasa da araçların da geçebildiği bir rotada yerli ve yabancı ziyaretçilere gezilerini yapabilme imkanı sunulmuştur.
• Proje alanında, gerek Doğa Spor Kulüpleri gerekse Belediyenin Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi tarafından organize edilen gezilerle isteyenlere ücretsiz rehberli gezi hizmeti de verilmektedir.
• Rotaların tüm detayları ve haritaları; hem basılı broşürler ile hem de dijital anlamda (karekodlar kullanılarak) yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.
• Rota boyunca gerek bisiklet ve gerekse yürüyüş yapan küçük ve büyük gruplar halinde yerli ve çok sayıda da yabancı ziyaretçi tespit edilmiştir ki bu sayı her geçen gün tanınırlığının da artmasıyla çoğalmaktadır.
• Proje sayesinde bölgedeki yerel satıcıların tezgahlarını daha modern hale getirmesi talebin arttığının bir göstergesi olarak düşünülmektedir.
• Rota üzerinde bulunan Şelale ve Likya mezarlarının da tabelalandırılması ile yaratılan farkındalık kişilerin bu alanları görmesine vesile olarak gezilerini daha keyifli kılmaya olanak sağlamaktadır.
• Proje ile bütün rotaya tescil alınmış olması, turizm açısında da önemli olup, rotanın tanınırlığının artmasında fayda sağlayacağı şüphesizdir.
• Tak noktalarına dikkat edilmesi gereken kuralları yazan uyarı levhaları konulmuştur. Ayrıca alan boyunca belli aralıklarla hatırlatma ve dikkat çekme amaçlı 112 acil, çöp atma, ateş atma vs. uyarı levhaları yerleştirilmiştir. Yine alana belli aralıklarla yerleştirilen çöp kovaları sayesinde ziyaretçilerin çöplerini doğaya atmaları engellenmeye çalışılmıştır.
• Vatandaşların doğa gezilerini daha bilinçli bir şekilde yapmaları için, Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Çevre Eğitim Merkezinde belli aralıklarla uzman kişiler tarafından öğrencilere ve halka çevre ve doğa eğitimleri verilmesi planlanmıştır. Bu eğitimlerin ilki de, 3 Haziran 2021'de verilmiş olup belirli aralıklarla eğitimlere devam edilecektir.
• Ayrıca 38 km'lik 'Yeşilçam Doğa Yürüyüş ve Bisiklet Yolu' rotası, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan talep üzerine incelenmiş ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilmiştir. Bu sayede de turizm açısından tescilli bir yol haline gelmiştir.
• Proje kapsamında Gökçay'daki 500 yıllık Anıt Ardıç Ağacı tespit edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yapılan başvuru sonucunda anıt ağaç olarak tescil ettirilmiş ve koruma altına alınması sağlanmıştır.

Proje hakkında değerlendirme yapmak ister misiniz?

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 oy, ortalama: 4,50)
Loading...