Bu yıl 7 incisi düzenlenen İstanbul Ekonomi Zirvesi 8 Aralık 2023 tarihinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. İki gün süren zirvenin bu yılki gündemi ise Sürdürülebilir Yaşam ve Akıllı Şehirler” olarak belirlendi.

Çok sayıda ülkeden iş insanlarının, akademisyenlerin, bürokratların, politikacıların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin açılış konuşmalarını: KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer gerçekleştirdi.

Zirvede “Türkiye’nin 2053 perspektifinde karbon nötr bir ekonomi oluşturmak hedeflerinin” bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı öncelikli hale getiren politikalarla, sürdürülebilir büyümeyi ve kalkınmayı öngördüklerini belirtti.

Kalkınmış bir ülke olabilmemiz için şehirlerimizdeki yaşam ortamı ile iş dünyamızdaki yatırım ortamlarının geliştirilmesinin gerekliliğinden bahseden Cevdet Yılmaz sözlerine “Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttikleri gibi ülkemizde bundan sonra bu ortamların hazırlanması için şehirlerimizde yapılacak her yatırımın Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planına uygun olarak yapılmasını sağlamakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Konuşmalarına, hazırlanan Ulusal stratejinin öneminden bahsederek devam eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Ulusal ölçekte geliştirdiğimiz, birbiri ile uyumlu politikalar aynı zamanda illerimizin birbiri ile entegre olması anlamında da çok kıymetlidir, insanlar nasıl konuşa konuşa anlaşıyor ise şehirlerimizde konuşa konuşa anlaşıyor, şehirlerarası bu etkileşimi arttırmamız gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinde milli teknolojinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız eliyle, ülkemizin Akıllı Şehir Ekosistemi Platformunu da kurmuş durumdayız. Bunu önemli bir inisiyatif olarak görüyoruz. Akıllı şehirler alanında dünyadaki teknolojiyi, uygulamayı takip eden ve tüketen bir ülke olmayı değil bu alanda öncü olmayı, milli çözümler üretmeyi, kendi ihtiyacımız olarak gördüğümüz gibi dünyaya bu tür uygulamaları ihraç eden bir ülke konumunda olmayı hedefliyoruz. Yeni teknolojilerin pazarı değil üreticisi olmak durumundayız” dedi.