Proje, Sant Andreu Alışveriş Merkezi, Mirall de Pedralbes Perakendeciler Derneği ve La Marina Perakendeciler Derneği’nin desteğiyle Barselona Açık Veri Girişimi Derneği tarafından geliştirilmiştir. Proje, ürün ve hizmetlerin gerçek bir ortamda test edilmesi gereken şirketler için bir kentsel laboratuvar olarak kamusal alanın kullanımını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Barselona Kent Konseyi, proje ile iş dünyasında yeniliği teşvik etmeyi, iş piyasasına erişimi kolaylaştırmayı ve Barselona halkının günlük yaşamlarında iyileştirmeler sağlayan yeni ürünler yaratmayı hedeflemektedir. Proje başladıktan sonra 12’den fazla şirket, kentsel gelişim, hareketlilik, ekoloji ve BİT (Bilgi İletişim Teknolojileri) gibi farklı alanlarda yenilikçi hizmetlerin test edilmesi için projeye katılmıştır.

Barselona Şehir Laboratuvarı; pek çok alt projeden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Konteynerlerdeki Sensörler Projesi: Çöp toplama yollarını optimize etmek için sensör montajı yapılan konteynerin dolum seviyesini izleme projesidir. Bu pilot projede, Barcelona’nın (Sant Martí bölgesinde, Barselona’nın eski sanayi bölgesi Poblenou’da kentsel bir yenilenme alanına verilen kurumsal isimdir) bölgesindeki bir yol boyunca çöp konteynerlerindeki dolum seviyelerini izlemek için bir sistem kuruldu. Bu sistem, çöp konteynerlerine ve cam, kâğıt ve plastik atıkları ayrı toplama kaplarına yerleştirilen sensörlere dayanmaktadır. Sensörler, kapların dolum seviyesi verilerini rapor eder ve bu veriler gerçek zamanlı olarak iletilir. Böylece çöp kamyonu toplama yollarını değiştirebilir. Potansiyel olarak paradan tasarruf eder ve hizmeti iyileştirir. 2012’nin başında, konteynerler %70 kapasiteye ulaştığında atık yönetimi şirketini uyaran yükleme sensörlü 8 konteyner vardır.
  • Kentsel Altyapının Bütünsel Çözümü (SIIUR-The Integral Solution of Urban Infrastructure) Projesi: Barselona’da uygulanan bir diğer akıllı şehir uygulaması akıllı çevre alanındadır. SIIUR, şehirleri daha akıllı ve daha verimli bir şekilde yönetmek için hizmetleri ve kentsel altyapıyı bütünleştiren yenilikçi bir projedir. SIIUR, çevresel bilgileri işleyen ve canlı mevcudiyetini, sıcaklığı, nemi, gürültüyü ve kirliliği algılayan LED teknolojisi ve sensörlerle donatılmış yeni bir aydınlatma sistemine sahiptir. Enerji verimliliği sağlanırken aynı zamanda yeni Wi-Fi erişim noktaları, halka açık bir bilgi noktası, ev için fiber optik hizmetler ve elektrikli araçlar için iki şarj noktası içermektedir. SIIUR tarafından Barselona’da kurulan bu şarj noktaları İspanya’da ilk olduğu için proje, diğer elektrikli araçlar için şarj noktalarından oluşan yerel ve ulusal altyapının mevcut kullanıma sunulmasına zemin hazırlamıştır. SIIUR projesi, 245’ten fazla başvuru arasından Living Labs Global 2011 yarışmasını kazanarak, Eindhoven’da akıllı ve sürdürülebilir aydınlatma çözümleri geliştirmek için bir teklif almıştır.
  • Gürültü Kirliliği Projesi: Bu pilot proje, kentsel ortamın gürültü seviyesini tespit etmek, uygulanabilirliğini ve güvenilirliğini değerlendirme amacıyla planlanmıştır. Projenin amacı, şimdiye kadar yalnızca bir laboratuvarda test edilmiş bir teknolojiyi yerinde test etmektir. Bunun için halka açık yerlerdeki çeşitli sokak ışıklarına geleneksel ses seviyesi ölçerlerden çok daha ekonomik olan gürültü mikro sensörlerin kurulumu gerçekleştirilmiştir. Bu mikro sensörler verileri kablosuz bir ağ vasıtasıyla gerçek zamanlı olarak şehrin gürültü kirliliği haritalarını oluşturmak için geliştirilen yazılıma gönderir.
  • Trafik Akışı Projesi: Trafik kontrol sensörlerinin uygulanması,
  • Park Alanları Projesi: Doluluk sensörlerinin montajı,
  • Fiber Optik Projesi: Yeni bir ftth (Fiber-to-the-Home-Eve Kadar Fiber) fiber optik ağın kurulumu,
  • Bisiklet Şeritleri Projesi: Farklı bisiklet şeritlerinin uygulanması ve değerlendirilmesi,
  • Trafik Kontrolü Projesi: Trafik optimizasyon sistemlerinin uygulanması,
  • Akıllı Trafik Işıkları Projesi: Körler için sağlam trafik tesisatı uygulanması,
  • Elektronik Sayaç Okumaları Projesi: Gaz ve su için bir elektronik okuma sisteminin uygulanması projeleri de yer almaktadır.