Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında Antalya’da düzenlenen ve üç gün süren “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temalı İstişare Toplantısı’nda, kısa, orta ve uzun vadeli yeni hedefler belirlenerek, tüm sektörleri yakından ilgilendiren stratejik kararlar alınmıştır.

Türkiye’nin kalkınma hedeflerinin vahşi ekonomi anlayışıyla değil, insan ve doğa yararının gözetildiği “Yeşil Kalkınma” prensipleriyle sürdüreceklerinin altını çizen Bakanımız Murat Kurum, sonuç bildirgesinin iklim değişikliği, sıfır atık, enerji, finans, döngüsel ekonomi, düşük emisyon bölgeleri, sosyal konutlar, kentsel dönüşüm, genç istihdam, eğitim seferberliği, yeşil teknoloji ve yeşil binalar gibi çok sayıda konudan oluştuğunu ifade etti.

“Yeşil Kalkınma devriminin lider ülkesi Türkiye” hedefine katkı sağlamasını temenni ederek 10 maddelik “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye Sonuç Bildirgesi”ni paylaşıldı.

AKILLI, DAYANIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER

2023 yılına kadar 81 ilimizin sera gazı emisyon envanteri belirlenecek ve iklim değişikliği ile etkin mücadele kapsamında şehirlerimizdeki karbon yutak alanlarının kapasitesi arttırılacağı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde belirlenecek düşük emisyon bölgelerinde, hava kirliliğine sebep olan araçların girişine kontrollü bir şekilde izin verileceği, bu bölgelere hibrit, elektrikli araçların bu bölgelere girişi serbest olacağı, hava kirliliğinin kaynağı yüksek hassasiyette tespit edilerek, kaynağa özgü eylemler uygulanacağı, şehirlerdeki hava kalitesi, yol güzergâhlarındaki kirlilik durumu anlık olarak izleneceği bildirgede yer aldı.

Enerji tüketiminin yüzde 30’unun konutlarda kullanıldığını belirten Bakan Murat Kurum, yeni yapılan binalarda asgari enerji performansının da yükseltileceğini bildirdi. Bakan Kurum, “Enerji verimliliği normal binalara göre çok yüksek olan ve yenilenebilir enerji kullanan; şehircilik literatüründeki adıyla ‘Neredeyse Sıfır Enerjili Bina’ konseptine aşamalı olarak geçeceğiz. Bu amaçla; Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yeni bir düzenlemeye gideceğiz. Buna göre 2023 yılından itibaren; yeni yapılacak olan 5 bin metrekareden büyük binalarda hâlen en az ‘C’ olması gereken asgari Enerji Performansı’nı ‘B’ye yükselteceğiz.” dedi.

Konutlarda kullanılan suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debilerini sınırlandıracaklarını da açıklayan Bakan Murat Kurum, “Böylece lavabolarda kullanılacak sudan yaklaşık yüzde 25 tasarruf elde edeceğiz.” diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, şehir içi yeşil alanlar ve korunan alan büyüklükleriyle ilgili alınan kararları da şu şekilde açıkladı:

“Afetlere karşı en etkin yöntem olmasının yanında hava kirliliğiyle mücadelede de çok önemli görevler üstlenen korunan alanlarımızı ve şehir içi yeşil alanlarımızı arttıracağız. 2018 yılında ülkemizin yüzölçümünün yüzde 9’u seviyesinde olan korunan alan büyüklüğümüzü yüzde 11,91’e ulaştırdık. Bu büyüklüğü kademeli olarak bu yılın sonuna kadar yüzde 13,8’e, 2023 yılında OECD ortalaması olan yüzde 17’ye yükselteceğiz.

AKILLI ŞEHİR DİJİTAL EXPO

Ülkemizde kamu ve özel sektörümüzün ürettiği yerli ve milli akıllı şehir ürünleri ulusal ve uluslararası taraflarla ve belediyelerimizle buluşturulacağı Akıllı Şehir Dijital Expo düzenlenecektir.

Bakan Kurum “Yine yeşil yatırımcıyı desteklemek adına yerli ve millî akıllı şehir ürünlerimizi ulusal ve uluslararası alıcılarla buluşturan Akıllı şehir Dijital Expo buluşmasını gerçekleştireceğiz. Akıllı ürün pazarı olarak nitelendirebileceğimiz Dijital Expo’yu 365 gün çalıştırarak yeşil yatırımcımızın iş yapmasını, kazanmasını sağlayacağız.”

AKILLI ŞEHİR ZİRVESİ VE İKLİM HEKATONU

Türkiye’nin öncülüğünde uluslararası akıllı şehirler zirvesi ve gençler için iklim hekatonu düzenlenecektir. Bu etkinlik vesilesiyle gençlerimize, iş geliştirme, tasarım ve kodlamaya dair geliştirdikleri projeleri hayata geçirme fırsatı sunulacaktır.

ULUSLARARASI AKILLI ŞEHİRLER İŞBİRLİĞİ

Azerbaycan ile yürütülen akıllı şehir işbirliğine vurgu yapan  Bakan Kurum “Dost ve kardeş Azerbaycan ile yürüttüğümüz akıllı şehir iş birliğini; Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile genişleteceğiz. sözleri ile vurgulamıştır.

SANAL OFİS UYGULAMASI (Metaverse)

Geliştirilecek Sanal Ofis Uygulaması (Metaverse) ile uzaktan çalışma yöntemi Bakanlığımızda ve Yerel Yönetimlerde yaygınlaştırılacağı maddesi de açıklanan bildirgede yer aldı.