Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi açılışında yaptığı konuşmada, “Çağının ötesine geçemeyen şehirler, bir süre sonra cazibelerini yitirmeye mahkûmdur. Şehirlerimizde bir yandan tarihi, kültürü, medeniyeti koruyacak, diğer yandan yeni ihtiyaçlara uygun yatırımlara yöneleceğiz” dedi.
Türkiye’nin, 1990’ların ortalarına kadar süren yarım asrı kaçırdığını, ama son çeyrek asırda kayıplarının bir bölümünü de telafi etmeyi başardığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünkü meselemiz toplanmayan çöplerdi, patlayan çöplüklerdi, bugünkü meselemiz sıfır atık yönetimidir. Dünkü meselemiz ulaşımın bizatihi kendisiydi, bugünkü meselemiz ulaşım araçlarının entegrasyonudur. Dünkü meselemiz çevre kirliliğiyle mücadeleydi, bugünkü meselemiz çevreyle uyumlu şehirler kurmaktır. Dünkü meselemiz altyapının yokluğuydu, bugünkü meselemiz altyapıyı en verimli şekilde işletebilecek sistemleri geliştirmektir. Dünkü meselemiz şehirlerde parkların hiç olmamasıydı, bugünkü meselemiz millet bahçelerini yaygınlaştırmaktır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “akıllı şehirler” kavramına değinerek, Türkiye olarak akıllı şehir stratejileri geliştirmek için çalışmalar başlattıklarını, 2003-2023 Bilim ve Teknoloji Politikaları Strateji Belgesi’nde yer bulan akıllı şehir çalışmalarını, bugün ileri bir düzeye getirdiklerini, 11. Kalkınma Planı’nda, bu konuda kapsamlı bir yol haritasına yer verildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020-2023 Millî Akıllı Şehirler Strateji ve Eylem Planı’nı hazırlayarak, ilçe ve il bazlı bir planlama yaptığını, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da akıllı şehir uygulamalarını destekleyen çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.
Tüm hazırlıklarla Türkiye’nin akıllı şehirler konusunda, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, marka şehirler hedeflerine giden yolun akıllı şehir çözümlerinden geçtiğini ifade etti. Akıllı şehir uygulamalarının hepsinin belediyelerle ilgili olmadığını, yeni nesil teknoloji altyapısının insan hayatında yol açacağı büyük dönüşüm düşünüldüğünde, bu konunun çok geniş bir uygulama alanı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için hem ilgili bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın, hem de Türkiye Belediyeler Birliğimizin öncü bir rol üstlenmesi şarttır. Gerekirse bu işe hukuki bir altyapı kazandırmak dâhil, birbiriyle uyumlu teknoloji altyapısı kuruluşu konusunda gereken her türlü tedbiri almak zorundayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1990’lı yıllarda her kurumun farklı teknolojilere dayalı sistemler kurduğunu, bunun birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini belirterek, bu hataların akıllı şehirler konusunda yapılmayacağını, standartların belirlenerek, sıkı bir denetimle bu süreci yöneteceklerini kaydetti.