Akıllı Şehir Stratejisi
İleri Toplum,

İLERİ TOPLUM

Akıllı şehir vizyonu, toplumun ileriye doğru gelişimini simgelemektedir. Bu gelişim, eğitim, kültür, sosyal adalet ve ekonomik değerlere dayalı olarak şekillenecektir. İleri toplum, bireylerin ve toplumun potansiyellerini en üst düzeye çıkarmayı amaçlar.

İleri Teknoloji,

İLERİ TEKNOLOJİ

İleri teknoloji, günlük yaşamı kolaylaştıran, verimliliği artıran ve sorunlara çözümler sunan gelişmiş teknolojik çözümleri içerir. Dijitalleşme, yapay zekâ, giyilebilir teknolojiler, algılayıcılar gibi tüm alanlarda akıllı şehir uygulamaları ile yerli ve milli kabiliyetlerin, ürün ve teknolojilerin artması amaçlanmaktadır.

Sürdürülebilir,

SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA

Sürdürülebilirlik, kaynakları dengeli bir şekilde kullanmayı ve gelecek nesiller için doğal dengeyi korumayı hedefler. Akıllı Şehirlerle sürdürülebilir dünya, ekonomik büyümenin, çevresel korumanın ve sosyal adaletin bir arada var olduğu bir geleceği işaret eder.

Dirençli Dünya

DİRENÇLİ DÜNYA

Doğal afetlere, iklim değişikliğine, ekonomik dalgalanmalara ve diğer risklere karşı dirençli bir dünya inşa etmeyi amaçlar. Akıllı şehirler toplulukların ve sistemlerin değişen koşullara uyum sağlama ve çevresel, ekonomik ve sosyal şoklara dayanıklı olma kapasitesini artıracaktır.

Eylem Kartı

Eylem No1
Eylem AdıŞehre özgü yerel akıllı şehirler stratejisi ve yol haritası hazırlanacaktır.
Başlangıç-Bitiş Tarihi2024-2027
Uygulama DüzeyiYerel Düzey
Yaygın Etki Seviyesi
Uygulama Kolaylığı
Kritiklik Seviyesi
İnsan Odaklılığı
Akıllı Şehir BileşenleriStrateji Yönetimi
Yönetişim
Politika Yönetimi
BM Sürdürülebilir Kalkınma AmaçlarıSKA 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam
SKA 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar
SKA 17: Amaçlar için Ortaklıklar

Sorumlu ve İlgili Kurumlar

Sorumlu Kurumlar T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı – Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Yerel Yönetimler
İlgili Kurumlar T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı – Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü
İlbank A.Ş.
Yerel Paydaşlar

Eylem Açıklaması

Belediyeler tarafından şehirlerin kendilerine özgü dinamikleri gözetilerek Akıllı Şehirler Stratejisi ve Yol Haritasının hazırlanması, hazırlanan stratejinin uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve değişim yönetimi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli çalışmalar gerçekleştirilecektir.

Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile yürütülen çalışmalar üst ölçekli ve kapsayıcı bir perspektifle ulusal ve yerel düzeyde akıllı şehir çalışmalarının planlı bir yapıda gerçekleştirilmesini tanımlamaktadır. Yerel düzeyde gerçekleştirilecek akıllı şehir uygulamalarının Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, diğer ulusal politika ve strateji belgeleri ile uyumlu bir yapıda, bu planlarda belirtilen eylem çerçevelerini kurumsal sorumluluklar dâhilinde gerçekleştirecek şekilde, ortaya konulacak yerel vizyon ile şekillendirilmesi ve yerel ihtiyaçları öngörerek planlanması gerekmektedir.

Bu doğrultuda öncelikle 81 il bazında şehre özgü yerel akıllı şehir stratejileri ve yol haritaları hazırlanacaktır. Büyükşehirlerde, ilçe belediyelerinin büyükşehir strateji ve yol haritaları ile uyumlu strateji ve yol haritaları hazırlanacak, 51 ilde ise nüfusu 100.000 üzerinde olan belediyelerde il merkez belediyelerinin strateji ve yol haritaları ile uyumlu olacak şekilde yerel akıllı şehir stratejileri ve yol haritaları oluşturulacaktır. Mevcut durumda strateji ve yol haritaları hazırlanmış olan belediyelerde, 2030 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile uyumun sağlanması için gerekmesi halinde revizyon ve güncellemeler yapılacaktır.

Eylem kapsamında yerel akıllı şehir stratejileri ve yol haritalarının hazırlanmasının yanı sıra Belediyeler tarafından yerel paydaşlarla Yerel Yönetim Akıllı Şehir Sözleşmeleri yapılarak akıllı şehirlere ilişkin yürütülecek çalışmaların toplu olarak taahhüde bağlanması ve paydaşların iş birliğinin toplumun tüm kesimlerine duyurulması sağlanacaktır.

Uygulama Adımları

  1. Yerel Akıllı Şehir Stratejisi, şehrin mevcut durumu dikkate alınarak kademeli olarak geliştirilecektir.
    Literatür taraması yapılması,
    Paydaş haritasının hazırlanması,
    Vizyon oluşturma çalışması,
    Saha anket çalışması,
    Akıllı şehir mevcut durum analizi yapılması ve raporunun hazırlanması
    Paydaşlar ile odak grup toplantılarının yapılması
    Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası belgesinin hazırlanması sağlanacaktır.
  2. Şehirler tarafından hazırlanan Yerel Akıllı Şehir Stratejisi’nin:
    Yerel ölçekte şehrin karakteristik özelliklerini dikkate alarak ve şehrin ihtiyaçlarını önceleyerek mevcut stratejik planları ile uyumluolması sağlanacaktır.
    Ulusal ölçekte Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı, akıllı şehir çalışmalarını ilgilendirebilecek diğer bölgesel, tematik ve sektörel stratejiler ile uyumlu olması veulusal sistemlere entegre olunacak hedeflerin konulması sağlanacaktır.
    Uluslararası alanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Yeni Kentsel Gündem (BM Yeni Kentsel Gündem, 2017) ile uyumlu olması sağlanacaktır.
  3. Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritasının hayata geçirilmesi amacıyla yürütülecek akıllı şehir proje ve faaliyetlerinin birlikte yönetimini sağlayan Yerel Akıllı Şehir Programı hazırlanacaktır.
  4. Yerel Akıllı Şehir Strateji ve Yol Haritasının dinamik koşullarla uyumlu olması ve eylemlerin planlanan şekilde hayata geçirilmesi amacıyla izlenip değerlendirilmesi ve değişim yönetimi sağlanacaktır.
  5. Sonraki dönem Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası bir önceki dönem sonuçları dikkate alınarak hazırlanacaktır.
  6. Akıllı şehirler kapsamında strateji yönetimine (hazırlık, hayata geçirme, izleme değerlendirme ve değişim, olgunluk değerlendirme, risk yönetimi) ilişkin merkezi rehberlik (strateji alanları, izlenecek göstergeler gibi) ve finans kaynağı oluşturulmasına yönelik mekanizmalar geliştirilecektir.
  7. Belediyeler tarafından yerel paydaşlarla Yerel Yönetim Akıllı Şehir Sözleşmeleri yapılacaktır.

Beklenen Faydalar

  • Şehircilik hizmetlerinin kalitesi artırılacaktır.
  • Kaynakların etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi sağlanacaktır.
  • Strateji ve yol haritasının oluşturulması süreci, toplumun katılımını teşvik edecek ve şehir yönetiminin daha şeffaf olmasını sağlayacaktır.
  • Vatandaşların teknolojiyi kullanma becerilerini geliştirecektir.
  • Kamu güvenliği artırılacak ve halkın daha güvende hissetmesi sağlanacaktır.
  • Dezavantajlı gruplar için kent adaletini sağlayacaktır.
  • Toplumsal uyumu artıracak ve toplumun daha kapsayıcı olmasını sağlayacaktır.
  • İlçe Yerel Akıllı Şehir Stratejileri, ilçenin bağlı olduğu il Yerel Akıllı Şehir Stratejileri ve Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi arasında uyum sağlanacaktır.
  • Şehirler tarafından hazırlanan Yerel Akıllı Şehir Stratejilerinin, üst politikalar, tematik, sektörel ve bölgesel stratejiler ile uyumu sağlanacaktır.
  • Ekosistem yaklaşımıyla Yerel Akıllı Şehir paydaşlarının ortak vizyon benimseyerek çalışmalarını yönlendirmeleri sayesinde etkin bir Akıllı Şehir dönüşümü sağlanacaktır.
  • Teknoloji firmalarının ve girişimcilerin şehre ilgisini artırarak yerel ekonominin büyümesini teşvik edecek ve inşaat, teknoloji, enerji ve diğer sektörlerde yeni iş fırsatları yaratacak ve yerel işgücünü artıracaktır.
  • İşletmelerin ve hanelerin enerji maliyetlerini azaltarak ekonomik olarak daha sürdürülebilir hale gelmelerini sağlayacaktır.
  • Su, enerji ve diğer kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasını teşvik ederek kaynak kullanımında ve ekonomide tasarruf sağlayacaktır.
  • Turizm sektörünün büyümesine ve yerel ticaretin canlanmasına katkı sağlayacaktır.
  • Daha etkili ve ekonomik ulaşım sistemleri ile trafik sıkışıklığını azaltacak ve toplu taşıma sistemlerini daha etkin hale getirecektir.
  • E-ticaret, dijital hizmetler ve teknoloji tabanlı sektörlerin büyümesini teşvik ederek dijital ekonomiyi destekleyecektir.
  • Şehirde yeşil alanların artırılmasını teşvik ederek şehir ekosistemine katkıda bulunacak ve çevresel sürdürülebilirliği artıracaktır.
  • Akıllı ulaşım sistemleri, toplu taşıma, bisiklet yolları ve yürüyüş alanlarının geliştirilmesini ve bireylerin daha çevre dostu ulaşım seçeneklerini tercih etmelerini teşvik edecektir.
  • Enerji verimliliği sağlayarak olumsuz çevresel etkiyi azaltacaktır.
  • Atık ve atık su yönetimi süreçleri daha etkili hale getirilecektir.
  • Su tasarrufu ve su kirliliği kontrolü ile suyun daha etkili kullanımı sağlanacak ve çevresel kaynakların korunması teşvik edilecektir.
  • Doğal alanların korunmasını ve biyoçeşitliliğin sürdürülmesini teşvik edecektir.

Performans Göstergeleri

Gösterge Kodu Açıklama
PG.1.1Yerel Akıllı Şehir Stratejisi ve Yol Haritası olan şehir sayısı
PG.1.2Yerel Akıllı Şehir Programı hazırlayan belediye sayısı
PG.1.3Yerel Akıllı Şehir Strateji ve Yol Haritası izleme ve değerlendirme raporu yayınlayan belediye sayısı
PG.1.4Akıllı Şehirler kapsamında strateji yönetimine ilişkin rehberlik sağlanan belediye sayısı
PG.1.5Akıllı Şehirler kapsamında strateji yönetimine ilişkin finans desteği alan belediye sayısı
PG.1.6Yerel Yönetim Akıllı Şehir Sözleşmesi sayısı
Eylem Kartı Sorumlu ve İlgili Kurumlar Eylem Açıklaması Uygulama Adımları Beklenen Faydalar Performans Göstergeleri