Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Akıllı Şehirler Pazaryeri (Smart City Marketplace) eşleştirme çağrısı yayımlandı (Call for Applications – Matchmaking Services).

Akıllı Şehirler Pazarı, proje hazırlığının çeşitli aşamalarında yeşil geçişe katılmak isteyen şehirler ve şehir konsorsiyumları için eşleştirme hizmetleri sunmakla birlikte yatırımcıların akıllı şehir önerileri bulmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Akıllı Şehirler Pazarı eşleştirme hizmetleri, küçük ve orta ölçekli şehirlere, yani nüfusu 100.000’den az olan şehirlere odaklanan tüm AB şehirleri ve şehir konsorsiyumları için mevcut olmakla birlikte daha büyük şehirler de başvurabilir. Şehirlere, temiz enerji, sürdürülebilir kentsel hareketlilik ve dijital çözümler alanlarındaki proje konseptlerini desteklemek ve iklim nötrlüğüne geçişlerini sağlamaya yönelik proje tekliflerinde yardımcı olmak için düzenli eşleştirme hizmetleri sunmaktadır.

Eşleştirme hizmeti ile projenin gerekliliklerini karşılama ve gereken desteğin türünü daha iyi değerlendirmek ve yatırımcılarla potansiyel eşleşmeleri önceden araştırmak için öngörülen proje boyutunun ve hazırlığın derinliğinin anlaşılması amaçlanmaktadır. Eşleşme ile yatırım ayrıntıları yatırımcılara olası performans, işlemler, nakit akışı ve genel koşullar hakkında fikir vermektedir ve yatırımları hakkında bilinçli kararlar alabilmelerini sağlamaktadır.

Smart Cities Marketplace web sitesinde bulunan başvuru formu doldurularak, şehirler ve şehir liderliğindeki konsorsiyumlar, özel destek alma şansını elde etmektedir. Bu destek, seçilen alandaki potansiyel proje fikirlerini belirlemek, projelerini güvenilir hale getirmek ve uygun yatırımcılarla eşleştirilmek aşamaları dahilinde hizmet sunmaktadır.

Çağrının amacı proje fikirlerini olgunlaştırmak ve nihai olarak bankalar tarafından finanse edilebilir kılmaktır. Yüksek olgunluk seviyesine sahip projeler, platformun Yatırımcı Ağı ile yapılan anlaşma toplantıları aracılığıyla daha fazla desteklenebilmektedir. Ülkemizden belediyeler, akıllı şehirler alanında çalışan işletmeler ve belediyeler tarafından liderlik edilen konsorsiyumlar aracılığı ile daha fazla desteklenmektedir.

Teklif Çağrısı için: https://smart-cities-marketplace.ec.europa.eu/sites/default/files/2023-02/SCM_Guidance_CallForApplications_pdf.pdf

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için: https://smart-cities-marketplace.ec.europa.eu/matchmaking/call-for-application