Elazığ Belediyesi olarak şehir içi ulaşım hizmetine kalite kazandırarak vatandaşlara konforlu hizmet sunmak adına trafik yükünün yoğun olduğu 12 adet kavşağımızı dinamik hale getirdik. Hayata geçirdiğimiz akıllı şehir uygulamaları ile ilimizde artan trafik yoğunluğunu teknolojik yöntemlerle rahatlatmayı, şehrin ulaşım alanında gelişim ve dönüşümüne ivme kazandırmayı hedeflemekteyiz.
Dinamik Kavşak Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi, kavşaklardaki sinyalizasyon sistemini araç yoğunluğuna göre değişken süreli olarak yöneterek sürücülerin trafikte geçirdikleri zamanı azaltıp akaryakıt tasarrufu sağlayarak çevre kirliliğinin de önüne geçmektedir. Kavşak kollarına yerleştirilen kameralar ile yoğunluk hesabı yapılarak yoğun olan yönlere daha uzun yeşil süresi uygulanarak kavşaklardaki yeşil sürelerin optimizasyonu sağlanmaktadır. Bu sayede gereksiz yeşil ışık yakmanın önüne geçilip gecikme sürelerinde iyileşme sağlanarak vatandaşlarımıza hızlı, yenilikçi ve doğa dostu bir ulaşım sunmaktayız.
Mevcut durumda, belediyemiz sorumluluk alanındaki 40 adet sinyalize kavşaktan 12’si dinamik olarak çalıştırılmakta, 28 adet kavşağa ise uzaktan erişim sağlanabilmektedir. Uzaktan erişim kabiliyeti kavşaklardan anlık bilgi akışını sağlamaktadır. Merkezi yönetim modülü marifetiyle kavşak konumuna intikal etmeye gerek kalmaksızın uzaktan,
- Kavşaktaki aktif sinyal sürelerini izlemek,
- Kavşağa program yükleyebilmek,
- Kavşaktan program okumak,
- Süre değiştirmek,
- Kavşağı flaş moduna ya da çalışma moduna almak,
- Kavşaktaki arızaları tespit etmek,
- Geçmiş sinyal kayıtlarına erişmek mümkün olmaktadır.
Sunulan bu teknolojik kabiliyetler, kamunun maddi ve insani kaynaklarının daha verimli kullanımının önünü açmaktadır. Ayrıca veri bankası niteliğinde olan bu sistem hangi saatte kaç araç geçtiği, yoğun saatlerin hangi aralıkta olduğu, bir kavşaktaki araçların yön dağılımı gibi verileri de saklamaktadır.
Kavşak yönetimine ek olarak, şehrimizin makro ölçekte trafik talep yönetimini iyileştirmeye yönelik akıllı ulaşım çözümleri hayata geçirilmiştir. Kent merkezinin 20 farklı noktasına yerleştirilen Bluetooth sensörler vasıtasıyla, birbirinin alternatifi olan 6 farklı rota için ortalama seyahat süresi hesaplanmaktadır. Dakikada bir güncellenen bu süreler Değişken Mesaj İşaretçilerine yansıtılmakta, böylelikle sürücülerimiz güncel trafik yoğunluğu hakkında bilgilendirilmektedir.
Bahsedilen sistemlerin kurulumlarının tamamlanmasından bu yana geçen sürede, kavşaklardaki bekleme sürelerinde ortalama %26 iyileşme, bu iyileşmeye bağlı olarak günlük ortalama 600 lt yakıt tasarrufu ile 1000 ton daha az karbon salınımı sağlanmıştır.